Οφέλη της άσκησης


Στόχοι μαθήματος: Να είμαστε σε θέση να περιγράφουμε και να εξηγούμε τα οφέλη στην υγεία που συνδέονται με την άσκηση, να επιλέγουμε τη σωστή μορφή άσκησης ανάλογα με την πρόληψη ή αντιμετώπιση ασθενειών, να υιοθετήσουμε πιο θετική στάση στη δια βίου άσκηση

Δραστηριότητα 
7 Οφέλη από την άσκηση (10΄) https://watchkin.com/9e24e29ddb

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή διατροφή οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε ποικίλα προβλήματα υγείας. Τα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μια μέτρια φυσική κατάσταση διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγεικά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται ποτέ.

Δραστηριότητα: να αναφέρετε τα οφέλη της άσκησης, μετά από παρακολούθηση του προηγούμενου βίντεο, συμπληρώνοντας όσα γνωρίζετε από εμπειρίες σας ή γνώσεις σας από το μάθημα της φυσικής αγωγής ……………………………...................................…….…………………………………………………………………….


H άσκηση είναι κάθε κίνηση και δραστηριότητα (αθλητική και μη) που αφορά μεγάλες μυϊκές ομάδες (τρέξιμο, βάδιση, ποδηλασία, κολύμβηση, κηπουρική κλπ).

Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες.

Η άσκηση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:

α) Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.
β) Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα έχει ευεργετική δράση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

- Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Παράλληλα, άλλη μελέτη του Duke Πανεπιστημίου, απέδειξε ότι σε ανάλογους προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν με χαμηλή ταχύτητα την ίδια απόσταση.

- Έχει θετικές συνέπειες στην αντιγήρανση επιμηκύνοντας τα χρόνια ζωής.

- Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.

- Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και προσφέρει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

- Εχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.

(Πηγή:Τροποποιημένο από: Εφημερίδα τα νέα 29/09/2017 Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ))


Δραστηριότητα: τι μορφή άσκησης θα επιλέγατε αν στόχος σας ήταν η μείωση ή ο έλεγχος του σωματικού βάρους? ………………………….......................................…………………………………………….


Άσκηση και εγκέφαλος: Ποια είδη δραστηριοτήτων στη νεαρή ενηλικίωση έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία όμως; Μια σειρά από καινοτόμες μελέτες παρακολούθησαν πάνω από 3.000 ανθρώπους 18 έως 30 ετών για είκοσι πέντε χρόνια, προκειμένου να μάθουν. Να δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα στα οποία αξίζει να δώσετε βάση.
Α) ΄Ο,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο! Οι νεότεροι ενήλικες με ισχυρότερη καρδιαγγειακή υγεία και υψηλότερα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας στη ηλικία των 20 και των 30 είχαν σημαντικά ισχυρότερη γνωστική λειτουργία 25 χρόνια αργότερα από όσους δεν το έκαναν. Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πιθανότητα να γίνει μια δια βίου συνήθεια που θα ενισχύει όχι μόνο την υγεία του εγκεφάλου αλλά και την σωματική υγεία, τη διάθεση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής. (ΠΗΓΗ: https://ygeiamou.gr/)


Δραστηριότητα διαδραστική στο φωτόδεντρο ως αυτοαξιολόγηση. Προσπαθήστε να κάνετε το παζλ που περιέχεται στον παρακάτω υπερσύνδεσμο. Χρόνος 12’

΄Ασκηση και καλή υγεία

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10743