Χάντμπολ

Ιστορικά στοιχεία
Το παιχνίδι αυτό ως άθλημα και με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα στη Γερμανία, όπου και πήρε τη βασική του μορφή αλλά με 11 παίχτες, σε εξωτερικά γήπεδα. Στην Ελλάδα ήρθε κάπως αργότερα και ο πρώτος αγώνας έγινε στο Αμύνταιο της Φλώρινας το 1977. Στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1972 στους Ολυμπιακούς του Μονάχου. Οι γυναίκες επίσημα, άρχισαν να συμμετέχουν σε αγώνες το 1976.
Παίζεται μεταξύ δυο ομάδων, (όπως όλα σχεδόν τα ομαδικά αθλήματα), που αποτελούνται από 7 παίχτες (6 παίχτες γηπέδου και 1 τερματοφύλακα). Σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη γκολ, όταν δηλαδή η μπάλα περνάει ολόκληρη από τη γραμμή του τέρματος των αντιπάλων. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 60 λεπτά, με δυο ημίχρονα των 30΄ και διάλειμμα 10 λεπτά μεταξύ των ημιχρόνων. Δυο διαιτητές σφυρίζουν και αποφασίζουν για τον αγώνα. (Bιβλίο μαθητή Φυσική Αγωγή, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΕΔΒ)
Στον παρακάτω γυναικείο αγώνα, μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα για το άθλημα αυτό:
ή βλέποντας έναν αγώνα εφηβικού χάντμπολ 
https://www.youtube.com/watch?v=EIHAR_SzgAA

Διαστάσεις γηπέδου: Μήκος: 40μ, Πλάτος:20μ
Εικόνα από το βιβλίο Φυσικής αγωγής του Γυμνασίου

Βασικές γραμμές γηπέδου
· Γραμμή 6 μέτρων: (απέχει 6 μέτρα ημικυκλικά από το τέρμα και ορίζει την περιοχή μέσα στην οποία μπορεί να κινείται μόνο ο ΤΦ).
· Γραμμή 7 μέτρων: (από αυτήν τη γραμμή εκτελούνται τα πέναλντι) Βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το τέρμα.
· Γραμμή 9 μέτρων: (από αυτήν τη γραμμή εκτελούνται τα φάουλ και ο ελεύθερες βολές).

Βασικές αρχές παιχνιδιού - κανονισμοί
1.Ένας παίχτης επιτρέπεται να κρατάει την μπάλα μέχρι 3 δευτερόλεπτα, η παράβαση χρεώνεται με ελεύθερη βολή.
2. Μπορεί κάποιος παίχτης να κινείται χτυπώντας (ντριμπλάροντας) την μπάλα. Ή να κάνει από 1 έως τρία βήματα, πριν ή μετά την ντρίμπλα, (η παράβαση χρεώνεται με ελεύθερη βολή).
3.Δεν επιτρέπεται η επαφή της μπάλας κάτω από το γόνατο.
4. Κατά την άμυνα, επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τον κορμό του για να εμποδίζει την κίνηση του αντιπάλου. Τα τελευταία χρόνια το χάντμπολ έγινε πιο σκληρό άμυνα και γενικά η άμυνα πρόσωπο με πρόσωπο (όταν οι δυο αντίπαλοι είναι αντιμέτωποι) δεν έχει πολλούς περιορισμούς, αρκεί να μην ασκείται βία με μπουνιές, κλωτσιές, παρατεταμένα τραβήγματα, τρικλοποδιές και να μην θέτει σε κίνδυνο τον αντίπαλο.
5. Ένας επιτιθέμενος δεν επιτρέπεται να πέσει πάνω σε αμυνόμενο παίχτη, εφόσον είναι ακίνητος και έχει πάρει θέση.
6. Πέναλτι (βολή 7 μ.) δίνεται, όταν ένα φάουλ παρεμποδίζει μια καθαρή ευκαιρία για τέρμα, ή όταν ένας αμυνόμενος παίχτης βρίσκεται στην περιοχή τέρματος και παρεμποδίζει τον αντίπαλο να πετύχει τέρμα.

Βασικές τεχνικές δεξιότητες και ΤΦ στο Φωτόδεντρο

Είδη σουτ στο Φωτόδεντρο

Μερικές καταπληκτικές αποκρούσεις από ΤΦ