Όταν κάνουμε λόγο για αερόβια άσκηση μιλάμε για μορφές άσκησης με χαμηλή - μέτρια ένταση και συνήθως μεγάλη διάρκεια, κατά τις οποίες ασκούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος. Με την αερόβια άσκηση δυναμώνουμε την καρδιά (η καρδιά είναι μυς) και το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ή την πρόληψη παθήσεων (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό, παχυσαρκία, κατάθλιψη κλπ). Επίσης, με την αερόβια άσκηση αυξάνουμε συνήθως τη διάρκεια της ζωής μας αλλά και την κάνουμε πιο ποιοτική (έχουμε καλύτερες δυνατότητες και αύξηση των ικανοτήτων σε όλες τις δραστηριότητες).
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι βελτιώνουμε την αντοχή των μυών.
Συνήθως η αερόβια άσκηση γίνεται με δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το τρέξιμο, η κολύμβηση, το ποδήλατο. Κατάλληλα είναι και προγράμματα άσκησης (σειρές ασκήσεων με μικρό ή καθόλου διάλειμμα) που μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό. Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων:
![]() |
πηγή φωτογραφίας: https://www.zougla.gr/ |
15 λεπτο πρόγραμμα άσκησης για βελτίωση της αερόβιας αντοχής μέτριας έντασης
https://www.youtube.com/watch?v=VHyGqsPOUHs
37 λεπτο πρόγραμμα ασκήσεων μέτριας έντασης για βελτίωση της αερόβιας αντοχής και καύσης λίπους
https://www.youtube.com/watch?v=fcN37TxBE_s
30 λεπτο πρόγραμμα για αρχάριους μέτριας έντασης για βελτίωση της αερόβιας αντοχής και καύσης λίπους
https://www.youtube.com/watch?v=gC_L9qAHVJ8
24 ασκήσεις υψηλής έντασης για βελτίωση της αερόβιας αντοχής. Πριν από την εκτέλεση των ασκήσεων απαιτείται να προηγηθεί προθέρμανση
https://www.youtube.com/watch?v=gC_L9qAHVJ8
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει η αναπνοή να γίνεται κανονικά και να μην λαχανιάζουμε υπερβολικά. Αν δούμε ότι η αναπνοή πιέζεται πολύ, χαλαρώνουμε την ένταση ή κάνουμε μικρά διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων μέχρι να πέσουν λίγο οι καρδιακοί παλμοί.